Sor Turko’ya.. Endonezya
1- Ne işimiz var oralarda ?
Asya’nın doğa ve kültür çeşitliliği en bol olan tropik ülkesi.. Yanardağlar, yağmur ormanları, tropik adalar, orangutanlar, komodo ejderleri, beyaz kum sahiller..
Müslümanlar, budistler, hindular, taoistler.. Ve Sulawasi’de Papua’da keşfedilmemiş kabileler.. Asya’da görülebilecek hemen her şeyi içeren nadide ülke..
2- Uzak değil mi ya orası nası gidicez ?
Başkent Jakarta ve ülkenin turizm merkezi Bali’ye Asya’nın çoğu ülkesinden doğrudan uçuş bulunabilir.. Jakarta’nın Avrupa bağlantıları da mevcut.. Kuala Lumpur veya Singapur aktarmalı daha hesaplı uçuşlar bulunabilir..
3- Baharda mı gidelim güzde mi ?
Ülke geniş bir alana yayıldığı için mevsim belirlemek güç. Nitekim tüm ülke tropik kuşakta.. Kış söz konu değil ama deli yağmurlara denk gelmek mümkün.. Sumatra, Jawa, Bali gibi ana adaları gezeceksen illa birinde yağmur zamanına denk gelirsin.. Çok hesap yapmaya gerek yok.. Her zaman gidilir..
4- Beni alırlar mı bu ülkeye ?
Kapıda hoşgeldin yapıyorlar.. Bir aylık seyahat vizesiz.. Bir aydan fazla kalacaksan ki kalmalısın, işler değişiyor. Kararını önceden vermen lazım. Girişte, bir aydan fazla kalacaklar için “uzatılabilir vize” veriyorlar.. 30$ civarı.. Yine bir ay süresi var ama ülke içinde bir ayın sonuna doğru jakarta-bali-medan gibi büyük şehirlerde vize uzatma işlemleri yapabilirsin.. 20$ civarı 1 ay vizeni uzatırlar.. Benim tavsiyem, daha ülkeye girmeden, kendi ülkende veya bulunduğun ülkede Endonezya konsolosluğuna git, 50$’a iki aylık vize al.. Temiz iş.. Gezerken vizeyi düşünmezsin..
Türk Vatandaşlarının Vize Şartları..
5- Ne kadar zaman ayırayım ?
En az iki ay.. O kadar zamanım yok diyorsan adalardan bir-ikisini seçip onlara odaklanman gerekir.. Şiddetle tavsiyem, Kuzeyde Sumatra’dan başlayarak, Sumatra, Jawa, Denpasar, Lombok’a kadar gitmek.. Ve sonrasında Flores ve Komodo maceraya macera katar.. Üzerine Borneo, Sulawesi ve Papua yapmak.. Oooof bak canım çekti şimdi.. Tümüne 2 ay kesinlikte yetmez. İlk bölüm için 2ay ideal.. 2 ay ne yaw, 1 ay bile zamanım yok diyorsan.. Bali’ye gidersin ancak.. O da deniz tatili olur.. Tamam güzel denizi var da.. Sırf deniz için o kadar yol gidilmez.. Deniz tatili yapacaksan Tayland yap 2-3hafta..
6- Yol bilmem iz bilmem, nerelere gideyim ?
Sumatra’nın kuzeyindeki yağmur ormanlarından giriş yaptın mı, Lombok’un Gili adalarına kadar uzun bir yolun var.. Yol boyunca radikal müslüman şehirlerden, taoist çin mahallelerine, budist tapınaklarına, hint düğünlerine kadar çeşit çeşit kültüre denk geleceksin, yağmur ormanlarında kaybolacak, yanardağlara tırmanacaksın.. Sonunda Bali’de dünyaca ünlü DJ’ler ile alkolün dibine vurup kendini partilere plajlara atacaksın..
7- Başka başka nerelere gideyim ?
Alternatifler.. Ulaşımı tamamen turistik ve pahalı olsa da kendileri korunmuş Flores ve Komodo adaları.. Borneo.. Ve kabile yaşamları ile Sulawesi..
8- Ben yapamadım sen yap koçum dediğin şeyler ?
Sumatra’nın kuzeyinde Orangutanların yaşadığı ormanlar var ama köyler çok turistik olmuş, turlar düzenliyorlar ormanlara.. O turlar dışında seçenekler üretip ormanlar gezilebilir.. Flores ve Komodo’ya gitmek isterdim ama sadece ulaşım maliyeti ile Sumatra’da bir ay gezilebilir.. Ve gizemli Sulawesi..
9- Aç kalmayız di mi oralarda ?
Endonezya kilo aldırır. Net.. Yemekleri süper güzel değil ama süper ucuz.. Kızarmış tavuk parçaları ile pilav ülkenin heryerine yayılmış.. Sumatra’nın hemen her şehri “helal” zorumluluğu koymuş, tavuk balık ve pilav ağırlıklı, sebze çok ama pek yapmasını bilmiyorlar.. Jawa ve Bali’de din çeşitlendiği için yemek çeşitleri de artıyor..
10- Abi alemlere akar mıyız?
Kuzeyde hayır.. Camiye gidersin bol bol.. Çay kahve içersin.. Çay üretimde çılgınlar.. Kerinci çay bahçeleri dünyanın en büyüklerinden biri.. Nitekim kendi kahveleri de var ama yapmasını bilmiyorlar.. Ziyan ediyorlar.. Yerli üretim kola var ondan içersin ..
Güneyde alemlerden çıkmazsın.. Bali fena.. Disko disko partizani.. Sumatra ne kadar tutucu ise Bali o kadar içici..
11- Manitayla mı gidelim, tek mi ?
Her türlü.. Tek, çift, ailecek, çocuklarla, arkadaşlarla.. Her türlü gezilebilir..
12- Var mı şöyle sahil kasabası, göl kenarı, orman içi, kafa dinlemelik, gün batımı izlemelik özel yerler ?
Sumatra’da Kerinci yanardağı eteklerinde çay bahçeleri içinde köyler.. Tek turist yok.. Köylüler, çay, patates, marul bahçeleri, hemen arkada dev yanardağ.. Tepesine çıkıp kamp yapmak mümkün..
Jawa’da Bromo yanardağı dibindeki köy.. Turist bol ama hepsi gecici.. 3-4gün kalıp yerliler ile kaynaştın mı çok keyifli bir yer..
Gili adaları çok çok meşhur.. Gizli saklı değiller ama yılbaşı zamanı hariç giderseniz pek turist olmuyor, yarı kapasite çalışıyorlar.. İşte o zaman adaların keyfi çıkıyor..
13- Ken yu sipik türkiş ?
Eh işte.. Bir şekilde anlaşıyorsun.. Jawa ve Bali’de İngilizce konuşan yerli bulmak kolay.. Ama nedense kendi dilleri çok basit.. Her ada farklı konuşsa da Bahasa anadil ve öğrenmesi kolay.. Konuşamasam da, 1 ay sonunda temel soruların çoğunu cevaplayabiliyordum..
14- Telsim çekiyo mu oralarda ?
Al bi simkart.. Wifi olacak gibi değil..
15- Güvenliğim ne olacak ?
Hiç birşey olmaz. Neredeyse tüm rotayı otostopla geçtim, haftalarca yerlilerde de kaldım, turistik yerlerde de.. Hiç tehlike hissetmedim..
16- Para-Pul işini ne yapayım ?
ATM heryerde. Nakit götürmeye gerek yok.. Turistik yerlerde her ihtimale karşı bol bol döviz bürosu da var..
17- İnsanları beni sever mi abi ?
İnsanları 10 numara 5 yıldız.. Özellikle Sumatra’da Türklere büyük sevgi var.. Bol bol Türk dizileri izliyorlar ve haberlerde de Türkiye’yi takip ediyorlar.. Müslüman kardeşliği üst boyutlarda.. Hatta kendi kimliğinizden, ülkenizden daha üste çıkıyor bazen.. Ki biraz sinir bozucu oluyor.. Sizi birisi ile tanıştırırken, adınızı geçtim ülkenizi bile söylemeden “müslüman” diye tanıştırıyorlar.. Beni ilk tanımlayan şey müslümanlık değil, siz nasıl hissedersiniz bilmiyorum.. Diğer adalarda dininizin, ülkenizin, hatta bazen adınızın bile önemi yok.. Sizi siz olduğunuz için seviyor sayıyorlar..
18- Kaç para lazım onu söyle bi ?
İşte bu kısım bomba.. Hiç böyle olacağını düşünmemiştim.. Hindistan’dan sonra Asya’nın açık ara en ucuz ülkesi.. 58gün geçirip, günlük herşey dahil 13$ harcamışım.. Çoğunluğunu otostop ile gezsem de ülke içi 3 uçak bileti, yanardağ turları, Gili alemleri, tapınak biletleri.. Herşey bu ortalamaya dahil.. Benim gibi sırtçantalı yapacaksanız 15-20$ günlük rahat rahat yeter.. Daha çok tatil, daha çok Bali civarı takılacaksanız, 25-30$’ı geçersiniz.. Sumarta 1$, Jawa 1.5$, Bali 2$.. Fiyatlar bu oranda.. İyi harmanlamak lazım..
19- Ne yapayım yani müdür ?
Bir aylık tatilin mi var.. Başka ülkeye git.. Ne bileyim, SriLanka, Nepal, Myanmar, Tayvan.. Çok güzel yerler 1 ay için.. Endonezya bir ayda olmaz.. Endonezya’nın bir, birbuçuk adası anca olur kısa tatilde.. 2ay veya daha fazla süren mi var.. Tayland, Kamboçya, Laos, Malezya falan 3-4 ülke koşturacağına.. Git Endonezya’ya.. Bir ülke ama binbir kültür.. Hem az bucuk dili öğrenirsin, gezmesi kolay, anlaşması kolay.. Temiz gezi..
20- Abi tamam gidicez de, daha başka, daha farklı, böyle en değişik ne var orada?
Senin kafanı kurcayalan şu özel şeyi bana bi mesaj at.. Ben eklerim buraya.. Hadi kal sağlıcakla..
emeğine sağlık mükemmel yorumlar..
Belki bir gün trakyadan çıkıp gidip görebiliriz oraları… tabii şimdilik hayal..
İnşallah… Trakya’da güzel ama çıkmak lazım arada
üstat şu 2 aylık vize alma olayını biraz açıklayabilirmisin?
Endonezya konsolosluğuna gidip, 2 veya daha fazla aylık vizeye başvurmak istiyorum diyorsun.. Süreç başlıyor.. Belgeleri veriyorsun.. 1 gün sonra alıyorsun.. İstenilen belgeler nedir pek bilmiyorum, hele Türkiye’de başvuracaksan, ama ulaşım, konaklama vs. ufak bi planın olsun..