Sor Turko’ya.. Yeni Zelanda 🇳🇿
1- Ne işimiz var oralarda ?
Fantastik bir dünya.. Muhteşem bir doğa.. Göller.. Dağlar.. Buzullar.. Yeşilin en yeşil.. Mavinin en mavi olduğu.. Herşeye, herkese uzak, okyanus içinde adalar.. Tontiş koyunlar.. İri kıyım inekler.. Bol dövmeli Mauri yerliler.. Taa buralara göçmüş İngilizler.. Tek komşusu, gökteki yıldızlar ve Antarktikadaki buzullar olan bir cennet..
2- Uzak değil mi ya orası nası gidicez ?
Uzak.. Çok uzak.. Dünyanın taa diğer ucu.. Gitmesi dert, dönmesi dert.. Türkiye’ye en en uzak ülke.. Uçacaksın.. Doğrudan uçuşlar, dünyanın en uzun uçuşları.. Tabi bu fiyata yansız.. Sen parça bincik uçacaksın.. Arab ülkelerinde veya Asya’dan aktarmalı Avusturalya yapabilirsin.. Oradan da bir aktarma daha.. Oh maşallah.. Günler geceler uçaklarda geçer.. Ben, en yakın komşusu Avustralya’dan 150$ civarında vermiştim.. Çıkışı da Yeni Zelanda’dan Şili’ye 600$ civarında idi.. Hayırlısı..
3- Baharda mı gidelim güzde mi ?
Dört mevsim yaşayan bir ülke.. Tabi mevsimler bizimkilerin tam tersi.. Yaz veya bahar aylarını tercih etmekte fayda var.. Yeşili, dağları, denizleri bol bir ada ülkesi.. Yaz dışında denize girmek imkansız gibi.
4- Beni alırlar mı bu ülkeye ?
Vizeler vizeler.. İşte burası dert.. Ben Bulgaristan pasaportu ile vizesiz girdim.. Avrupa Birliği ülkelerinden vize istemiyor.. Türkiye için vize uygulaması var ve yolda vizesi başvurusu reddedilen arkadaşlar tanıdım.. Yani kolay değil.. Ülke gelişmiş, ekonomik gücü yüksek, hayat standardı almış başını gitmiş.. Bu sebepten göçmenlerden bir hayli çekiniyorlar.. İnce eleyip sık dokunuyor.. Öğrenciler ve sabit maddi geliri olanlar için vize çok çok daha kolaydır.. Ama benim gibi 30’u geçtikten sonra istifa edip yollara düşenlere şüpheli gözler ile bakabilirler.. Tabi ki imkansız değil..
Kontrol etmekte fayda var;
Türk Vatandaşlarının Vize Şartları..
5- Ne kadar zaman ayırayım ?
Ülke pahalı.. Çok çok pahalı.. Benim gibi “gelirsiz” gezecek isteniz ve Yeni Zelanda’dan sonra yola devam etme fikriniz var ise fazla zaman harcamayın.. 1 ay yeterli.. Yoksa bütçeniz büyük bir yara alır.. Daha kısa zamanda ülkeyi dolanmak pek mümkün değil.. Çok çok koşturmaca olur..
6- Yol bilmem iz bilmem, nerelere gideyim ?
Yeni Zelanda en kolay gezilebilen ülkelerden biri.. Güney ve Kuzey olmak üzere iki ana adadan oluşuyor.. İkisini de araba ile turlamak en mantıklısı.. Öyle çok fazla yol da yok.. 5-6 nokta belirliyorsun görmek istediğin, sonra düşüyorsun yollara.. Çok temiz.. Araba ile Yeni Zelanda hakında detaylı bir yazı yazacağım..
7- Alternatif rotalar nelerdir ? Başka başka nerelere gideyim ?
Araba veya karavan veya ikisinin arasında bir araç kiralayarak gezince, pek alternatif kalmıyor.. İstediğiniz yere istediğiniz zaman sürebiliyorsunuz.. Nerede sabah orada akşam.. Araba dert, ben kullanamam diyorsan, çeşitli firmalar var, iki adayı da baştan aşağıya gezdiriyorlar.. Otobüsle ülke turu gibi.. Konaklama ve yemekler yine size ait ama ulaşım ve planlama onların elinde.. Çok özgür değilsin ama işte pahalı ülke olunca şartlar daralıyor.. Çünkü kendi başına toplu taşıma ile ulaşım, yok denecek kadar az..
8- Ben yapamadım sen yap koçum dediğin şeyler ?
Yüksek maliyetli turistik olaylara hiç bulaşmadım.. Skydiving.. Yamaç paraşütü.. Tekne turları.. Helikopter turları.. Bütçenize göre hepsinden yapabilirsiniz.. Özellikle, Queenstown şehri ekstrem sporlarının dünyadaki merkezi diye geçiyor..
9- Aç kalmayız di mi oralarda ?
İşte bu dert.. Tabiki aç kalmazsın.. Dünya ülkesinde, dünya mutfağı.. Herşeyi yemek mümkün.. Yine bütçe sınırlarında.. Ortalama bir burger menüye 15-20$ ödersin.. 5$’dan aşağıya kahve, kola, bira gibi meşrubatlar zor.. Et uygun, şarap uygun.. Makarna 2-3$.. Yani anladın sen onu..
10- Abi alemlere akar mıyız?
Ben hiç gece alemine akmadım.. Ki yerlisinin de aktığını pek zannetmiyorum.. Çünkü mekanlar şıkır şıkır.. Yani ayda bir manzaraya karşı bir bira içersin.. Ama diğer günler kamp alanlarında geçer.. İşte bu çok çok eğlenceli.. 5-10 araba.. Bir kamp alanına tıkışmış.. Ormanın içinde.. Herkes açmış şarabını birasını.. Milyarlarca yıldız altında hoş muhabbetler.. İşte Yeni Zelanda ortamları bunlar..
11- Manitayla mı gidelim, tek mi ?
Manita ile git.. Eş ile git.. Arkadaş ile git.. Kalabalık git.. Araba veya karavan kiralama işini şiddetle önerdiğim için ortak edinmen, muhabbetçi edinmen şart..
12- Var mı şöyle sahil kasabası, göl kenarı, orman içi, kafa dinlemelik, gün batımı izlemelik özel yerler ?
Çok.. Ülkenin tamamı öyle.. Yani her gün yeni bir yer buluyorsun.. Manzara her gün daha da güzel oluyor.. Göl kenarı mı, dağ yamacı mı, şelale dibi mi, orman içi mi.. Artık neresi istersen.. Şehir otoparkı bile bir başka güzel..
13- Ken yu sipik türkiş ?
Avustralya yazımda da bahsetmiştim.. Buralarda İngilizce zor.. Yani sözde İngilzce konuşuyorlar ama aksan dehşet.. Anlamak zor.. Genelde uyarmak gerekiyor, tekrarlar mısınız diye.. Bir kaç tekrardan sonra British English’e dönüyorlar.. Komik geliyor..
14- Telsim çekiyo mu oralarda ?
Sim kart pahalı.. En hesaplı internet paketi 15$ civarında.. Ülkedeki diğer giderlere oranla pek birşey etmiyor aslında.. Araba ile gezecek isteniz, 2-3 kişi 1 kart alsanız yeterli.. Wifi her yerde..
15- Güvenliğim ne olacak ?
Dünya’nın en güvenli ülkelerinden biri diyebilirim.. Ama gezimde en korkulu anlarımdan birini de burada yaşadım.. Kuzey Ada’da otostop ile gezerken, Mauri yerlilerinin kullandığı bir araca bindim.. 4 genç ve ben.. Şaka yollu da olsa, “seni kesecez, seni parçalayacaz, kaç paran var?” gibisinden çok söylendiler.. Kafaları da dumanlı idi.. Yolu da uzattılar.. Başka bir kasabaya girip, uyuşturucu da aldılar.. Ve bu süre zarfında, ben hep tetikteydim.. Ama sonra saldılar.. Bende az önce yaşananlar hiç olmamış gibi başka bir arabaya daha otostop çektim.. Tonton bir amca aldı ve beni köy köy gezdirerek evime bıraktı..
16- Para-Pul işini nasıl yapalım ?
ATM.. Hop diye çekeceksin ATM’den.. Bitecek, bir daha çekeceksin.. Yine bitecek.. Yine çekeceksin.. Alışverişleri falan karttan yapsan daha iyi.. Yerlisi pek nakit kullanmıyor.. Döviz bozdurma işi de pek yok.. Oranlar kötü..
17- İnsanları beni sever mi abi ?
Avustralya’dan sonra.. İnsanları çok çok daha sevimli.. Dünyanın en uzak, en yalnız gelişmiş ülkelerinden biri.. 5 milyondan az nüfus.. Çiftçiliğin, tarımın, bağ bahçe işlerinin yaygın olduğu bir coğrafya.. Doğa ile iç içe olan insandan zarar gelmez..
18- Kaç para lazım onu söyle bi ?
Bak moralim bozuldu şimdi.. Ama açık söylüyorum, harcadığım her kuruşa değdi.. Özetleyecek olursak.. Ben 33 gün kaldım.. Giriş-Çıkış uçakları hariç, ülkeye ayak bastığım her günün toplamı için 1200$ harcamışım.. Yani günlük ortalama 36$ civarında.. “Sen de çok çok diyordun normalmiş ya bu” dediğinizi duyar gibiyim.. Ama.. 16 günüm araba ile gezerek, arabada uyuyarak, araba yiyerek, arabada yaşayarak geçti.. Bunun yorgunluğu üzerine, 10 günlük gönüllülük işi yaparak bir evde ekmek elden su gölden, yatılı kaldım.. Aslında masraflarımı çok daha düşürebilirdim.. Neden hep diyorum “ortaya karışık yapan” bir gezginim diye.. Bir yerden kıssam, başka yere harcarım.. Mesela 150$ park cezası yedim araba ile.. Yani gidecek para cepte durmuyor.. Sen 45$ günlük hesapla.. En az..
19- Ne yapayım yani müdür ?
Yani müdür.. Yeni Zelanda gibi nadide bir ülke.. Mükemmel bir doğa.. 30 yaş üstü gezince farklı, genç gezince farklı.. Akranlarım, siz bir kenara ayrılın.. Sizin işiniz kolay değil.. Uzak ülke, pahalı ülke, öyle kamp falan da bir yaştan sonra zor.. Ben gençler ile konuşmak istiyorum.. 20 yaş civarı gençler.. Üniversite öğrencileri.. Geç kalmadan bu deneyimi yaşayın.. Working Holliday vizesi alın.. Öğrenci olarak gelin.. İngilizce kursuna gelin.. Bir şekilde bu ülkeye ayak basın.. Tarlalarda, bahçelerde.. Çalışın.. Kısa sürede büyük paralar kazanırsınız.. Ve sonra kiralayın arabayı.. Gezin bütün ülkeyi.. Kendi alın teriniz, kendi maceranız.. Muhteşem bir tecrübe.. Ülkeyi gezerken tanıştığım 10larca çocuk yaştaki Almanın hikayelerini özenerek dinledim.. Keşke bizim gençlerimiz de yapsa..
20- Abi tamam gidicez de, daha başka, daha farklı, böyle en değişik ne var orada?
Senin kafanı kurcayalan şu özel şeyi bana bi mesaj at.. Ben eklerim buraya.. Hadi kal sağlıcakla..
Diğer Ülkeler.. Diğer Cevaplar..
Merhabalar,
Bahsettiğiniz almanlar gibi insanların hikayelerini de yazıp paylaşır mısınız bu bizi gezmek için daha da motive eder 🙂
Hikayeler onlar için sıradan aslında.. Bizim için çok şaşırtıcı geliyor.. Liseyi bitirdikten sonra working holiday vizesine başvuruyorlar.. 1 yıllık vize.. “lisede, süpermarketlerde çalışarak biriktirdikleri paraları ile” biletlerini alıp yeni zelanda’ya geliyorlar.. Çiftliklerde zor şartlarda yoğun saatlerde çalışıp yaşlarına göre büyük paralar kazanıyorlar.. Sonra o paralar ile özgürce geziyorlar..