ULAŞIM
Güzergaha karar verdikten sonra sıra geldi ulaşım için kullanacağım seçenekleri incelemeye..
İmkanları gözden geçirip, en uygununu belirlemeye çalıştım. Uygunluk kriteri olarak zaman ve maliyet bir kenara; yolculuktan alınacak zevkleri daha çok önemsedim. Çünkü bu “dünya turu”nun büyük bir bölümü yolculuk halinde geçecek.
Zevksiz bir yolculuk, gidilen yeri de zevksiz hale getirebilir.
- 1 saatlik uçus mu, 10 saatlik vapur mu?
- 4 saatlik gündüz otobüsü mü, 8 saatlik gece treni mi?
- otostop mu, motorsiklet kiralamak mı, bisiklet pedallamak mi?
- 1 saatlik dolmuş mu, 10 dakikalık taksi mi?
- 2 saat 200$ uçak mı, 20 saat 40$ otobüs mü?
seçenekleri arttırmakta mümkün, azaltmakta.
Seyahat öncesi yaptığım ulaşım planlaması eminim ki yolculuk aşamasında sık sık değişecek. Yeri gelecek “bu kadar yolu otobüsle çekemem” diyeceğim hızlı trene bineceğim, yeri gelecek “bu havada gemi tehlikeli olabilir” diyeceğim daha fazla para verip uçağa bineyeceğim.
Tüm bu değişkenleri aklımın bir kenarında tutarak, olasılıkları daha iyi görmek ve bir maliyet çalışması yapabilmek adına, “nasıl ve kaç paraya gidilir?” temalı uzun bir araştırma yaptım.
Tüm seyahati yaklaşık 10 etaba bölerek inceledim ve böylece bölge bölge ulaşım maliyetlerini görme şansım oldu.
1.Etap: İstanbul – St. Petersburg = 400$
Ülkemizde malüm sebeplerden dolayı (bakım diyorlar!) Avrupa yönünde 4-5 yıldır yolcu treni yok. İstanbul – Edirne arası çalışmıyor. Trakya halkına “bakım çalışması” adı altında yapılan bu ayar yıllardır tutmuyor. Bakalım daha ne kadar sürecek! Edirne’den sonra bindiğiniz tren Paris-Londra’ya kadar gidiyor.
- İstanbul – Shumen mecburi! otobüs yolculuğu sonrası Shumen – Berlin arasını Otobüs veya Tren ile gitmek mümkün.
- Shumen – Sofia – Belgrad – Budapeşte – Bratislava = Tren
- Bratislava – Berlin – Warsaw – Vilnius – Riga – Tallinn = Otobüs
- Tallinn – Helsinki = Gemi
Tallinn’den St. Petersburga otobüsle gitmek mümkün ama hemen karşı kıyıdaki Helsinki’nin 25-30$ maliyet ile 2.5saatlik bir feribot yolculuğu kadar yakın olması günübirlik bir yolculuğu hakediyor.
- Helsinki – St. Petersburg = Otobüs
2.Etap: St. Petersburg – Tokyo = 550$
- St. Petersburg – Moscow = Tren (~50$)
- Moscow – Vladivostok = Trans Sibirya Treni (~250$)
Sabırsızlıkla beklediğim yolculuk.
- Vladivostok – Tokyo = Uçak (~250$)
Gemi ile gitmek de mümkün ama 2 saatlik uçak yerinde, 25-30 saat gemi (Güney Kore’ye uğruyor) üstüne 5-6 saat tren kullanarak ancak gelebiliyorsunuz Tokyo’ya ve ucuza geldiği de söylenemez. Vladivostok’tan Japonya değilde Güney Kore’ye geçmek isterseniz o zaman Gemi kullanmak mantıklı olabilir.
3.Etap: Tokyo – Pekin = 600$
- Tokyo – Fukuoka = Otobüs (~220$)
Japonya’yı neredeyse bir uçtan bir uca geçeceğim. Bu yolculuğu tren ile yapmayarak, hem kendime hem Japonların teknolojisine hakaret etmiş olacağım ama başka seçeneğim yok. Trenler çok pahalı! 14 günlük sınırsız railpass var 370$. 14 gün yeter mi bilmiyorum ama benim bütçe 370$’a yetmez. Tek tek şehirler arası bilet almayı denemeyin bile 100$’dan başlıyor. Şehirler arası gece otobüsleri var. Toplamda 220$ gibi bir rakam yapıyor ve 14güne sıkıştırılmış bir gezi yapmak zorunda kalmıyorsunuz. 150$ fark için otobüs eziyeti çekilir mi, tabii ki tercih size kalmış.
- Fukuoka – Busan = Gemi (~120$)
- Busan – Seoul = Tren (~30$)
- Seoul – Qingdoa = Gemi (~150$)
- Qingdoa – Pekin = Tren (~60$)
4.Etap: Pekin – Katmandu = 770$
- Pekin – Shanghai – Hong Kong – Nanning – Ha Noi – Ho Chi Mind = Tren (~300$)
- Ho Chi Mind – Phnom Penh – Vientiane – Kunming = Otobüs (~170$)
- Kunming – Xian – Lhasa = Tren (~200$)
Xian – Lhasa tren yolculuğu da merakla beklediğim bir diğer yolculuk. Deniz seviyesinden 400m’deki Xian’dan yola çıkıp; yaklaşık 32saat süren yolculuğun ardından himaleyaların eteğinde 3600m’deki Tibet’in başkenti Lhasa’ya ulaşmış olacağım.
- Lhasa – Katmandu = Otobüs (~100$)
Tibet’ten Nepal’e himaleyaları geçerek yapacağım bu yolculuk için henüz bir seçenek bulamadım ve tur almak zorunda olabilirim. Sanırım pahalıya patlıyacak fakat Everest’i görmek eminim nefes kesici olacak.
5.Etap: Katmandu – Bangkok = 500$
- Katmandu – Varanasi – New Delhi – Mumbai – Goa – Maduria = Tren (~250$)
- Maduria – Colombo – Bangkok = Uçak (~250$)
Hindistan – Sri Lanka gemi seferleri uzun süredir yapılmıyormuş. Fırsatım olursa ilk tercihim gemi yolu ile ulaşmak yoksa mecbur Asyanın ucuz uçaklarını tercih edeceğim.
6.Etap: Bangkok – Auckland = 950$
- Bangkok – Kuala Lumpur – Singapore = Tren (~175$)
- Singapore – Jakarta = Uçak (~75$)
Singapore’dan Endonezya’nın Sumatra adasına geçmek istiyorum ama malesef gemi seferleri pek bir sıkıntılı. 2-3 Gemi üstüne otobüs aktarlamaları ile biyerlere ulaşılabiliyor. Şimdilik gözüme zor gözüktüğü için Sumatra adasını es geçip doğrudan Jawa adasına Jakarta’ya uçmayı hedefliyorum.
- Jakarta – Bali = Tren + Gemi (~50$)
- Bali – Melbourne – Sydney – Christchurch = Uçak (~500$)
Melbourne’den Sydney’e yaklaşık 900kmlik ulaşım için çok fazla seçenek var. Gece otobüsleri 65$, gece trenleri 75$, 1 saatlik uçak yolculuğu 100$ civarında. Havaalanı-Şehir bağlantı ücretlerini de düşününce, 1 gece trende geçirmek daha mantıklı gibi duruyor. Aslında Melbourne – Sydney arasına Tazmanya’yı da sıkıştırmak istiyorum ama ulaşım için 200$, 3-4günlük konaklama için de 300$ düşünürsek, toplamda yaklaşık 500$ sıkıştırmam gerekiyor ki bu da beni sıkıştırır.
- Christchurch – Auckland = Otobüs + Gemi (~150$)
Aslında Yeni Zellanda’yı baştan uca trenle geçmek istiyorum. Mükemmel doğa manzarası ile tren severlerin önemli güzergahlarından biri. Gelin görün ki, 1100kmlik bu yolculuğu trenle yapmak yaklaşık 400$’a çıkıyor. Konaklama ve yemek masraflarının bir hayli yüksek olduğu bu ülkede maliyetleri kısmak için trenden vazgeçiyor ve uzun otobüs yolculuklarına razı oluyorum. Aynı yolu otobüsle yapmanın maliyeti 150$ civarında. İnşallah cam kenarı koltuklar bulabilirim.
7.Etap: Auckland – Santiago = 1500$
- Auckland – Santiago = Uçak (~1500$)
Herhalde tüm yolculuğumun en büyük tek parça harcaması olacak. 12 saatlik uçak yolculuğu ile pasifik okyanusunu geçmiş olacağım.
8.Etap: Santiago – Caracas = 1050$
- Santiago – Buenos Aires – Montevideo – Sao Paulo – Asunciom – La Paz – Lima – Quito – Bogota – Caracas = Otobüs (~1050$)
Güney Amerika’da malesef ulaşım için pek alternatif yok. Avrupa veya Asya gibi gelişmiş havayolu ağları ve hesaplı havayolu şirketleri de olmadığı için uçuş fiyatları pek uygun değil. Gönül, Che Guevara gibi motorsiklet yolculuğuna çıkmak ister ama şimdilik o da uzak duruyor. Yine tek teselli cam kenarı otobüs koltuğu.
9.Etap: Caracas – Mexico City = 1100$
- Caracas – Panama = Otobüs + Gemi
Sanırım, trans sibirya treninden sonra en eğlenceli tek parça yolculuk bu kısım olacak. Panama’nın bölgede enteresan bir konumu var. Ne gariptir ki, büyük okyanus ile atlas okyanusunu birbirine bağlayan su yolu kanalına ev sahipliği yapan Panama’da yağmur ormanları, güney amerika / kuzey amerika kara bağlantısını imkansız hale getirmiş. Doğu-Batı yönlerinde geçebildiğiniz ülkeyi, Kuzey-Güney yönlerinde karadan geçemiyorsunuz. Kolombiya’dan Panama’ya karayolu olmayışı alternatif yollar ortaya çıkarmış. Uçak tabiki her zaman en kısa yol ama benim ilk tercihim değil. Kolombiya Cartagena’dan 10-15 kişilik bir grup ile bir katamaran’a biniyorsunuz ve 5 gün sürecek yolculuk başlıyor. 3 öğün yemek, yatak, her şey katamaranda. Karayip denizindeki mükemmel tropik adalara uğraya uğraya Panama’ya gidiyorsunuz. Kimi geceler katamaran’da geçiyor, kimi geceler ıssız bir tropik adanın sahillerinde “akdeniz akşamları” modunda. Ne dersiniz? Herşey dahil 550-600$ eden 5 günlük bu yolculuk, “ulaşım, konaklama, yemek” maliyetlerini de kapsadığını düşününce mantıklı değil mi? Sabırsızlıkla bekliyorum.
- Panama – San Jose – Managua – Tegucigalpa – San Salvador – Guatemala – Belize City – Cancun – Mexico City = Otobüs
Orta Amerika’da otobüsten başka seçenek yok. Hatta çoğu yere otobüsle değil minibüsle gidiliyor.
10.Etap: Mexico City – Montreal = 850$
- Mexico City – Los Angeles = Uçak (~100$)
- Los Angeles – New York = Tren (~450$)
- New York – Montreal = Otobüs (~200$)
Amerika Birleşik Devletlerini, batı sahilinden doğu sahiline kadar uzanan tren hattı ile 3 günde geçmek mümkün. San Francisco’dan Chicago’ya tren yolculuğunun 200-250$ gibi bir maliyeti var. Aynı yolu, yaklaşık olarak aynı maliyet ile uçak kullanarak 6 saatte yapmakta mümkün. Tabi sadece bulut görmek isterseniz.
…
Müthiş bir emek, eline sağlık..
Bloğuna yeni başladım. Çok keyifli ve verilen emek gerçekten müthiş… Eşimle de (bu kadar kapsamlı olmasa da) uzun bir yolculuk planımız var. Planlar, yöntemler ve rotalar sürekli değişiyor. 🙂 Kim bilir belki sonunda “evet ya biz de yapabiliriz. İşte aradığımız buymuş” diyebiliriz:) Bir gün yollarda karşılaşmak dileğiyle…