© COPYRIGHT 2015

by Ahmet TURKOGLU

1 Yılın Bütçe Raporu..

1 Yıl.. 366 gün.. (Şansıma Şubat 29 çekti)

Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Finlandiya, Rusya, Japonya, Güney Kore, Tayland, Kamboçya, Laos, Vietnam, Çin, Hong Kong, Makao, Tayvan, Tibet, Nepal, Hindistan..

Japonya kadar pahalı.. Hindistan kadar ucuz.. 25 ülke..

Tren, otobüs, gemi… Kimi zaman Jumbo Jet.. Kimi zaman otostop.. En güzeli de motosiklet..

Otel, misafirhane, hostel, sahil, tren garı, havaalanı, tapınak, okul, kafe.. Mümkün olan her yerde konaklama..

Sokakta döner, restoranda kahve, tapınakta aş, gökdelende bira, denizde balık, ormanda kurbağa.. Aç kalmadım çok şükür..

Partiler, biralar.. Çaylar, muhabbetler.. Diskolar, barlar.. Parklar, bahçeler.. Kimi zaman hoppa hoppa.. Kimi zaman hamakta sallanmaca..

Müzeler.. Ulusal Parklar.. Dağcılık kursları.. Tekne gezileri.. Şehir turları..

10 kilo sırt çantası ile.. Her şeyden ortaya karışık bir dünya turu..

1 yılın bilançosu…

11.141$ (Günlük 30,44$)

Peki Nereye Gitti Bu Para?

1. Konaklama.. %21.. 2285$..

Bir şekilde başımı sokacak bir yer buldum.. Bazen pahalı bir otel, bazen ucuz bir misafirhane.. Bazen de misafirlikte para harcamadan geçti.. Kumsalda sabahladığım da oldu, tapınakta sabahladığım da.. Hele ki gece trenleri.. Sayısız gece yolculuğu yaptım..

Tibet’te geceliği 75$ olan hoteli saymazsak, en yüksek gecelik değerleri 28,9$ ile Japonya’da, 18,42$ ile Hong Kong ve 17,6$ ile Güney Kore’de gördüm.. Ve bunların hepsi Hostel odası idi.. Yani o kadar para vermeme rağmen en az 8-10 oda arkadaşım vardı..

En ucuzları ise 0,71$’a Nepal, 1,84$’a Vietnam, 1,99$’a Hindistan oldu..

366 gecenin sadece 271 gecesinde ücretli konaklamışım… 95 gece masrafsız geçmiş..

Genele vurduğumda konaklama masrafım günlük 6,24 $ iken, sadece ücretli konakladığım gecelerin ortalaması 8,43 $ olmuş..

1 Yıllık Konaklama Detayları..

2. Yemek.. %19.. 2069$

Bu miktar doğrudan mideme harcadığım paralar.. Ve yüzdesi diğerlerine göre ne kadar çok ise o kadar sevindirici.. Can boğazdan gelir..

3. Ülke geçişleri.. %15.. 1669$

Ülkeden ülkeye ulaşım giderlerim.. Bazı uçuşlar çok pahalıya patladı.. Vladivostok/Rusya – Tokyo/Japonya uçuşu 220$.. Kara sınırı kapalı olduğu için Lhasa/Tibet – Kathmandu/Nepal uçuşu 330$..

Karadan geçmek de bir o kadar hesaplı, SiemReap/Kamboçya’dan DonDet/Laos’a otobüsle 19$, Kathmandu/Nepal’den Varanasi/Hindistan’a yine otobüsle 21$’a gitmek mümkün..

4. Ulaşım.. %11.. 1194$..

Tren-otobüs-gemi-uçak artık ucuz yollu ne bulursam o masraflara gitmiş..

7 günde 9300km yol gittiğim Trans Sibirya treni için 132$.. Hindistan içinde yataklı trenler.. Çin’de en az 20 saat süren sert koltuklu trenler.. Tayland, Kamboçya’da yataklı gece otobüsleri.. Laos’ta minibüsler..

5. Market Alışverişleri.. %8.. 884$..

Bunun çoğunluğu yine karnımı doyurmaya dönük olsa da, abur cubur, temizlik malzemeleri, su, kola, sakız, gazete falan filan..

6. Sosyal Faaliyetler.. %6.. 672$..

Eğlence.. Müze biletleri.. Milli Parklar ve bahçelerin girişleri.. Kültürel etkinlikler.. Sinema, Tiyatro..

Tayland dağlarında 2 günlük bol aksiyonlu gezi 83,50$ iken, Nepal’de Annapurna dağlarına sadece girebilmek için izin belgelerine 37,74$ vermişim.. Tibet’te Potala Palace girişi 31,25$ iken, Vietnam’da yarım günlük dağcılık kursu 25,30$.. Everest Ana Kamp bölgesine giriş 28,12$ iken, Japonya’da sumo güreşlerini izlemek için en ucuz bilet 17,85$.. Bazen masajlara 8-10$ vermişim.. Bazen sinemaya 5-6$.. Avrupa’da yürüyüş turlarında verdiğim 3-5€’luk bahşişler..

7. Biralar.. %6.. 665$..

Biralara, alkollü eğlencelere, barlara, gece kulüplerine gitmiş.. Yarasın..

Finlandiya’da 3$’a marketten bira.. Vietnam’da 0.2$’a sokaktan bira.. İçelim güzelleşelim.. Muazzam bir bira koleksiyonum oldu.. Fıçı Bira ve muhabbet severlere Hanoi/Vietnam gecelerini şiddetle tavsiye ederim.. Ufak şişe sevenlere BeerLao.. Ucuz olsun, kafa yapsın diyenlere, Tayland sıcağında Chang Beer (Halk arasında Fil sidiği diye geçer).. Hemen eğlenceye akalım diyenlere Japonların yüksek alkollü ve meyveli Asahi’leri..

8. Vize-Pasaport.. %5.. 608$..

Çoğu ülkeye vizesiz girmeme rağmen, %5 önemli bir değer.. Ah şu sınırlar.. Özellikle Tibet izinlerine 184$ harcadım.. Ama kuruşuna kadar değdi.. Bazı ülkelerin kapıda vize uyguluyorlar, ne kadar pratik olsa da bir o kadar masraflı.. Asya’nın fukara ülkeleri genelde kapıda vize veriyor ama her kapı en az 30$.. Bu toplam rakama, Bulgaristan’da iken 50$’a yenilediğim 5 yıllık Bulgaristan pasaportum dahil.. Gezimden 1 ay önce hayatımda ilk defa çıkardığım ve 600TL civarında masraf ettiğim Türkiye pasaportum dahil değil.. Pek bir işe yaramıyor zaten.. Kahrolsun bazı şeyler..

9. Şehir içi Ulaşım.. %4.. 417$..

Metro, belediye otobüsü, tekne, taksi, tuktuk, rikşa, mototaksi.. Bazen yürümek zor gelir.. Bazen havaalanı şehre uzaktır.. Bazen bira almaya bile taksi ile gidersin.. Tokyo’da metrolar ateş pahası.. Pekin’de belediye otobüsleri sudan ucuz.. Bazen bir arkadaş geçerken bırakır, bazen de müzeye otostop çekersin..

10. Kiralık Araçlar.. %2.. 219$..

Bisiklet kiraları, Motosiklet kiraları, benzin, gaz masrafları.. Park masrafları.. Arıza masrafları.. Yağı suyu.. Trafik cezaları.. Polis rüşvetleri.. Olaylar Olaylar.. Motosiklet çok eğlenceli.. Her gittiğim ülkede motosiklet alma/kiralama imkanlarını araştırıyorum.. Vietnam gibi bazı ülkeler bu konuda çok rahatken, Çin’de imkansıza yakın..

Motosiklet ile Vietnam..

11. Kıyafet.. %2.. 212$..

Kıyafet ve ekipmanımdaki masraflara gitmiş.. 67,19$’a Estonya’dan aldığım trekking ayakkabısı, Nepal dağlarına kadar dayandı.. Yol boyunca 2-3 tshirt, 1-2 sweatshirt aldım.. Tayland’dan 4 kiloluk kargo ile kışlıkları eve geri yollamam 44,39$’a patladı..

12. Haberleşme.. %1.. 64$..

Türkiye faturam buna dahil değil.. Sadece yolda aldığım sim kartlar ve yüklediğim kontörler.. Çoğu ülkede sadece wifi’den yararlansam da bazı ülkelerde internet büyük kolaylık sağlıyor.. Kamboçya’da tak-kullan sim kartlar bakkallardan alınabilirken, 4G hızında internet ve 3-5 GB aylık data 5$ etmiyor.. Çin’de merkez şubeye gidip, pasaport ile kayıt yaptırmak gerekiyor, telefonun uyumluluğu kontrol ediliyor ve her eyalette farklı tarifeler ile ateş pahası.. Nepal’de Pasaport ile kayıt yapılırken ayrıca iki fotoğraf isteniyor..

13. Kayıp-Çalıntı.. <%1.. 53$..

Tek vukuatım, Katmandu’ya indiğimde şehir merkezine gitmek için belediye otobüsüne bindim.. Kalabalıkta ufak para kesem çalındı ya da düşürdüm.. 53,44$ değerinde Çin parası ve Nepal parası buhar oldu.. Ama onlara üzülmedim.. Xining-Lhasa tren biletim (kullanılmış-hatıra) gitti.. Dünyanın en yüksek rakımlı tren hattı..

14. Çamaşırhane.. <%1.. 53$..

Asya’nın güzel yanlarında biri de, çok rahat çamaşırhane bulabilmek.. Kalite ve fiyat ülkeden ülkeye değişse de genelde 3kg = 2$ civarında.. Vietnam’da kirlileri verir, bir gün sonra kurutulmuş, katlanmış paketlenmiş bir şekilde alırsınız.. Laos’ta bir poşete tıkıştırılmış şekilde geri gelirler ve her giysinizde renkli bir ip iliştirilmiş olur çünkü çamaşırları diğer insanlarınkiler ile karışık yıkarlar ve sonra renkli iplerden ayırmaya çalışırlar, donlar karışabilir.. Tayvan’da köşe başlarında bozuk para ile çalışan sanayi tipi çamaşır makinalarının olduğu dükkanlar vardır.. Bozuk para ile kutudan deterjan alırsınız, yine bozuk para ile yakıma makinasına atarsınız, bir saat sonra çamaşırları toplayıp yine bozuk para ile çalışan kurutma makinasına atarsınız.. Ortalıkta kimsecikler olmaz, sistem tıkır tıkır işler.. Kimse kimsenin çamaşırını almaz.. Çin’de çoğu hostelde kendin kullan çamaşır makinaları vardı.. 2$ verirsin.. 1saat makinaya elektrik gider.. Artık ne yıkarsan.. Kurutma genelde yoktur, çatıya bir yere asarsın..

Şaşırtıcı bir şekilde Asya’nın en pahalı çamaşır yıkama işi Hindistan’dadır.. Parça başına iş yaparlar.. Yani kg veya makina dolusu çalışmazlar.. Bir tshirt 20rupee.. Yani 3 tshirt için 1$ isterler.. Ki bu Hindistan için çoğu yerde bir öğün yemek demek.. Çok pahalı.. Mecbur elde yıkıyorsun..

15. Hediyelikler.. <%1.. 42$..

Genelde evinde konakladığım insanlara aldığım hediyeler.. Türkiye’ye pek hediye yollamadım.. Buralar uzak.. Kargo fiyatı derken astarı yüzünden pahalıya çıkacak..

16. Elektronikler.. <%1.. 21$..

Elektroniklere pek para harcamadım.. Çok şükür pek bir sorun ile karşılaşmadım.. Sadece iki masrafım var.. Vietnam’da 0,46$’a SD kart okuyucu aldım, ve yine Vietnam’da bir takside bulduğum iPad’in şifresini kaçak yollar ile kırdırmak için 20,7$ harcadım..

17. Sağlık & Kişisel Bakım.. <%1.. 12$..

İşte en düşük olması, en sonda olması, gözlerden gönüllerden her yerde uzak olması gereken değer.. Japonya’da kulaklarım rahatsızlandı, doktora gitmektense vakumlu bir kulak temizleme makinası aldım, çok da iyi yapmışım hala kullanırım.. Uzun süreli yola çıkacaklara tavsiyemdir, vakumlu kulak temizleme makinası alın, yumruk kadar, pilli bir makina.. Vietnam’da motosiklet kazasından sonra köylüler beni sağlık ocağına götürdüler, tüm muayeneyi ücretsiz yapsalar da ilaçlara ufak bir ücret ödedim.. Bir-iki kere de sakal tıraşı için berbere para verdim.. Saçlarıma 15 ay oldu makas değmedi..

Sonuç;

Paralar çok güzel yerlere gitti.. Ama geziye başlamadan önce hesapladığımın çok çok altında gitti..

Artanlar başka ülkelere nasipmiş.. Yola devam..

Yolda 1 Yıl Nasıl Geçti ?..

Peki Hangi Ülkede Ne Kadar Harcadım.. Hangi ülke pahalı.. Hangi ülke ucuz.. ?? Bir Sonraki Yazım..

Ülke Ülke Harcamalar..

 

Benzer Yazılar;



Yorumlar (6)

  1. güven

    üstad, 1194 dolar ulaşım masrafı demişsin ama hazırlıklar kısmında ulaşım başlığında çok daha fazla meblağlar söz konusu. kafam karıştı açıkçası

    Cevapla
    • Ahmet Turkoglu

      işte onlar hazırlanırken ne kadar gözümün korktuğunun kanıtı.. örnek: transsibirya trenini 250$ zannediyordum, 130$ aldım.. aslında o kadar pahalı değil herşey.. internetten araştırma ile 3-4ay sonrasını pek öngöremiyorsun.. Ve gerçekte, herşey daha ucuz.. Çünkü her firma internette değil..

      Cevapla
  2. Uluc

    Vallahi billahi
    Yazıya bayıldım. Tam ayrıntılı yazı.
    Şanslısınki bulgar pasaportun var. …
    Eline diline gözüne enerjine sağlık olsun

    Cevapla
  3. Gürcan Elbek

    Ahmet kendimi kötü hissettim valla. Kontrol edicem ama ben Bangkok’da 3 kg çamaşıra 6 dolar verdim. Dün. Yani 13 Ocak 2018. Bir daha bakıcam. 1 kg 1 dolardı adalarda. Neyse. Şemsiye vs. Sevgiler.
    PS: Bu arada haftaya MYANMAR’a geçiyorum.

    Cevapla