© COPYRIGHT 2015

by Ahmet TURKOGLU

Ülke Ülke Harcamalar..

Hangi Ülkede Ne Kadar Harcadım?

Bir yılda 11141$ para.. Az değil.. Ama çok da değil.. 25 ülke var sonuçta.. Peki hangi ülkede ne kadar harcadım?..

Toplam harcamam olan 11141$’dan ülke geçişlerine giden 1669$ (%15)’ı çıkartırsak, geriye kalan 9472$’ı ülkelerin öz kaynaklarına harcamışım..

Avrupa’da üç-beş günde bir ülke değiştirirken Asya’da aylar geçirdiğim ülkeler oldu.. İşte ülkeden ülkeye toplam harcamalarım..

1000$’a 1 aylık Japonya gezisi.. İnsan daha ne ister.. Pahalı mı siz düşünün..

1000$’a 45 günlük baştan aşağıya, motosiket üstünde Vietnam..

1000$’a 45 günlük köşe bucak dev Çin..

1000$’a dünyanın çatısı kutsal Tibet’i, ulu Everest dağını ziyaret..

1000$’a 2,5 ay Hindistan? Anca alışır, anca seversiniz..

Ülkelerin 1 Yıllık Harcamamdaki Yeri?

Yüzdeler çok güzel gösteriyor, pek sürpriz yok.. Aldığım zevk ile harcadığım para doğru orantılı olmuş.. İki ziyaret yaptığım dev Çin toplam %13 ile listenin başında.. %11 ile Japonya kalitesinin hakkını veriyor.. %10 ile Vietnam’daki motosiklet maceram ve uzattığım vize ile geçirdiğim 45 muhteşem gün.. Yine %10 ile kısa ve öz bir gezi, eşsiz Tibet.. %9’a bir ay Avrupa.. %9’a iki ay Hindistan.. Ve diğerleri.. Tayland.. Kamboçya.. Nepal.. En sonda da gereksiz Hong Kong ve Macao..

Listenin tek şaşırtıcı ülkesi.. Tayvan.. Tayvan belki de en sevdiğim ülkelerin başında gelir.. Ama bütçemde hiç yer tutmamış.. Neden? Çünkü mükemmel insanları bana para harcatmadı!..

Peki Hangi Ülke Ucuz? Hangisi Pahalı?

Günlük bazda ülkeleri sıraladığımda aşağıdaki gibi bir liste oluştu..

Sıralamanın Detayları..

Tibet’in günlük 100$ üzerinde çıkmasının sebebi, bölgeye gitmek için ön ödemeli tur satın almak zorunluluğu.. 3-4 yıldızlı hotellerde konaklamak, özel araç ile ulaşım yapmak, rehbere sahip olmak ve görülecek yerlerin pahalılığı.. Tibet gerçekten özel bir bölge..

Tibet’e Nasıl Gidilir? Neler yapılır? Kaça patlar?

Dünya’nın Çatısı Tibet..

 

Tibet’ten sonra listedeki en pahalı ülke Güney Kore.. Japonya’dan sonra Kore’ye geçmek tam bir hayal kırıklığı yarattı.. Kalite düştü, temizlik düştü, görsellik düştü.. Tek düşmeyen şey fiyatlar oldu.. Güney Kore, Amerikan kapitalizmini iliklerine kadar yaşıyor.. Gençler sabahlara kadar içiyor, eğleniyor, her akşam parti.. Büyük bir yabancı öğrenci popülasyonu var.. Dünyanın her yerinden üniversite öğrencisi yaşıyor Seul’da.. Tek artısı, bol bol ızgara et yiyebileceğiniz yerler olması.. Ama ucuz değil.. Bir numarası da yok..

Beni en çok şaşırtan, geziye başlamadan önce günlük 70$ olarak hesapladığım Japonya’nın günlük 37$ civarında kalması.. Ölü sezonda da değil Kasım’da gittim Japonya’ya.. Hava sıcaklığının en ideal, yazdan bahara geçişin en görkemli olduğu zamanda.. Ağaçların yeşil-sarı-kırmızı renklerde şölen yaptığı.. Tokyo’da milyonların çılgınlar gibi Cadılar Bayramı kutladığı.. Fukuoka’da yılda bir kere düzenlenen Sumo güreşlerinin olduğu zaman.. Az değil 27 gün geçirdim Japonya’da.. Ve Japonya standartları, verdiğiniz para karşılığında aldığınız hizmet, kalite düşünüldüğünde, harcadığınız paranın karşılığını en iyi şekilde aldığınız ülke..

Tüm detayları ile Sırt Çantalı için Japonya yazım..

Japonya.. Japonya..

 

Listeye göre, Bulgaristan’dan Finlandiya’ya 11 Avrupa ilkesinin harmanlandığı bir bütçe Çin’den ucuza çıkmış.. Evet bu mümkün.. Avrupa içi ulaşımda mesafeler daha kısa ve Çin’den daha ucuz.. Ayrıca Avrupa’nın pahalı şehirlerinde Couchsurfing’ten kalacak yer bulmak daha kolay.. Avrupa’da en büyük zevk, 1€’luk şarap ile nehir kenarında çimlerde muhabbet iken, Çin’de en büyük zevk muhteşem doğası ile dağların tepesindeki tapınaklara tırmanmak.. Çin bu bölgeleri ulusal park yapmış ve girişine 10-15$ ücret ödüyorsunuz.. Özetle, Çin kafamızdaki Çin malı kadar ucuz değil.. Zaten öyle Çin malı diye aşağılanacak bir ülke de değil.. Japonya’dan sonra Asya’daki en gelişmiş ülke.. Avrupa’da da belki sadece Almanya’dan aşağı kalırlar.. Aşırı gelişmiş en az 10 mega kentleri var.. Kafalarda belki hala “bunlar kedi köpek yiyor” düşüncesi var ama adamlar uzaya gitmeye devam ediyorlar.. Çin Asya’da beni gelişmişliği ile en çok şaşırtan ülke oldu..

Ufak bir Sırt Çantası ile Dev gibi Çin..

Sırtçantalı için Çin..

 

Gelelim ucuzlar ligine.. Beklenildiği gibi Hindistan ligin açık ara birincisi.. Yemek, ulaşım, konaklama.. Hindistan her konuda ucuz.. Bir laf var ya, “pahalıysa vardır hikmeti, ucuz ise vardır illeti” diye.. İşte bu laf Japonya ve Hindistan için söylenmiş.. Hindistan her şeyin ucuzunun bulunabileceği bir ülke.. Ama kalite, hizmet, güven aramayacaksınız.. Trenler ile binlerce kilometre yolu 5-10$’a gidersiniz ama kokudan burnunuzun direği kırılır.. Kalabalıktan üst üste oturursunuz.. Kirlidir.. Gürültülüdür.. Ama alışırsınız, 2-3 denemeden sonra eğlenceli gelmeye bile başlar.. Yemeklerin hijyen koşulları felakettir.. Her şey elle yapılır, elle servis edilir, elle yenir.. Ama alışırsınız.. 2-3 denemeden sonra lezzetli gelmeye başlar.. Hoteller kirli, rutubetli, sıcaktır, elemanlar kabadır.. Ama alışırsınız.. 2-3 denemeden sonra böcekleri, fareleri görmezden gelmeye başlarsınız.. Hindistan güzeldir.. O kadar ucuz ki, şikayet edemezsin..

Güneydoğu Asya dörtlüsü.. Tayland.. Kamboçya.. Laos.. Vietnam.. Türkler için Tayland Asya’nın ideal tatil yeri, Kamboçya’da uzak ve tehlikeli bir muz cumhuriyeti konumunda.. Çoğu insan Laos’u ülke olarak bilmez bile.. Vietnam ise uzaktır bize.. Uzak ve zor.. Aslında Vietnam’a giriş Türkler için zordur evet.. Çeşitli sebepler ile Türklere vize vermeyi zorlaştırmışlar.. Ama bu dörtlü Avrupalı veya Amerikalı gezginler için ayrılmaz bir dörtlüdür.. Bangkok’tan giriş yaparlar ve 3-4 ayda bu dört ülkeyi de gezip öyle çıkarlar.. Tayland bölgenin en zengini ve en pahalısı konumunda., ucuzun pahalısı.. Diğer 3lü nispetten daha hesaplıdır.. Ama Vietnam açık ara bölgedeki en gelişmiş ülke.. Bölgede harcanılan paranın karşılığını en iyi aldığınız ülke Vietnam olur.. Yemekleri ucuz.. Doğası mükemmel.. Konaklaması hesaplı.. Alırsınız bir motosiklet, ülkeyi baştan aşağı ferah ferah gezersiniz..

Motosiklet ile Vietnam yazım.. Nasıl bir motosiklet ile neler yapılır.. Kaça patlar..

Motosiklet ile Vietnam..

 

Rusya.. Listenin en aşağılarında çıkması şaşırtıcı ama imkansız değil.. Herkesin Rusya’ya gitme amacı değişiktir.. Benimki Trans Sibirya treni içindi.. 17 günlük Rusya maceramın 7 günü trende geçti, diğer günleri St. Petersburg ve Moskova’da.. İTÜ mezunu İnşaat mühendisi olarak Rusya’da kalacak yer bulmak pek zor değil.. Ülkeyi biz inşa ediyoruz..

Trans Sibirya treninin tüm detayları..

Trans Sibirya Treni..

 

Aslında Tayvan pek ucuz bir ülke değil.. Ama Tayvan insanı size tüm konukseverliğini gösterir.. Kalacak yer bulmak o kadar kolaydır ki, sizi arkadaştan arkadaşa yollarlar.. Ülke ufak olduğu için ulaşım da kolaydır ve dünyanın otostop cenneti diye geçer.. Elinizi kaldırırsınız, en fazla 3dk’da bir araç sizi alır götürür.. Tayvan insanı mükemmeldir..

Sonuç;

Herşeyden biraz ortaya karışık gezerseniz, buna benzer bir ortalama yakalarsınız.. Ben gezime başlamadan önce çok araştırma yaptım.. Türkçe pek bilgi yok.. Bunun zorluğunu çektim ve yabancı sitelere yöneldim.. Avrupalı veya Amerikalının paraya verdiği değer ile bizim paraya verdiğimiz değer aynı değil.. Alman 5€’luk yemek bulunca ucuz diyor ama bize pahalı.. Pazarlıktan da anlamıyorlar.. Dolayısı ile Türk olarak onlardan daha az harcayacağımız garanti..

İşte bu sebepten uzun uzun yazdım.. Detaylı bir Türkçe kaynak olsun.. Bu iş pahalı değil görülsün.. Avrupayı az çok herkes biliyor artık.. Asya gezisi mi yapmak istiyorsunuz.. Japonya’dan bile korkmayın.. Çıkın yola..

En Büyük Gider Kalemi Konaklamanın Detayları.. Nerede, Kaç Paraya Geceledim.. Ne kadarı bedavaya geldi.. Ucuzlar.. Pahalılar.. Bir Sonraki Yazım..

1 YILLIK KONAKLAMA DETAYLARI..

 

Benzer Yazılar;



Yorum (1)